Een duidelijke menustructuur

Als eigenaar van een website wil je er natuurlijk voor zorgen dat bezoekers snel en gemakkelijk vinden wat ze zoeken. Een goede menustructuur op je website is daarom van groot belang. In deze blogpost zal ik uitdiepen welke elementen een goede menustructuur maken en hoe je deze kunt implementeren op jouw website.

Het belang van een duidelijke menustructuur

Een duidelijke menustructuur draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Gebruikers kunnen gemakkelijk door de website navigeren en de informatie vinden die ze zoeken. Dit kan bijdragen aan een verhoogde tevredenheid van de gebruikers en kan leiden tot terugkerende bezoeken aan de website.

Als gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren door de website en de gewenste informatie kunnen vinden, is de kans groter dat ze langer op de website blijven en meer pagina’s bezoeken. Dit kan leiden tot een verminderd bouncepercentage, wat betekent dat gebruikers langer op de website blijven en minder snel de website verlaten. Dit kan een positieve invloed hebben op de ranking van de website in zoekmachines.

Een duidelijke en goed gestructureerde menustructuur maakt het tevens voor zoekmachines eenvoudiger om de structuur van je website te begrijpen. Als een zoekmachine begrijpt hoe de inhoud van je website georganiseerd is, kan dit bijdragen aan een verbeterde navigatie voor de zoekmachine en voor gebruikers. Dit kan helpen om de relevantie van je website te verbeteren voor zoekopdrachten van gebruikers.

Als eigenaar van een website wil je er daarom natuurlijk voor zorgen dat bezoekers snel en gemakkelijk vinden wat ze zoeken. In deze blogpost zal ik uitleggen wat een goede menustructuur is en hoe je deze kunt implementeren op jouw website.

1. Houd het simpel

Het eerste wat je moet doen bij het maken van een menustructuur is het simpel houden. Maak het niet te ingewikkeld voor je bezoekers. Zorg ervoor dat de belangrijkste onderwerpen in je menu verwerkt zijn. Denk aan onderwerpen als home, over mij/ons, diensten/producten, portfolio of tarieven en contact. Afhankelijk van de branche waarin je je bevind verschilt dit per bedrijf. Het is verleidelijk om zoveel mogelijk onderwerpen in het menu te willen zetten, maar dit kan ook juist keuzestress en verwarring geven bij de bezoeker. Beperk het aantal opties – overige opties kunnen ook in je footermenu worden geplaatst – en maak het gemakkelijk voor de bezoeker om te navigeren. 

Voorbeeld simpele menstructuur

2. Gebruik duidelijke benamingen

Het is belangrijk om duidelijke en begrijpelijke benamingen te gebruiken voor de items in het menu. Houd in het achterhoofd dat jouw klant bij jou komt voor de expertise die jij bezit en wellicht een leek is in het onderwerp. Vermijd vakjargon of afkortingen die niet algemeen bekend zijn. Wanneer je een website hebt over auto’s, kun je de pagina met informatie over de motor beter ‘motor’ noemen, in plaats van  ‘voortstuwing’. Zo weet de bezoeker meteen wat hij kan verwachten op deze pagina.

3. Maak categorieën

Een goede manier om je menustructuur te organiseren is door het creëren van overkoepelende categorieën. Hierdoor kun je gemakkelijk gerelateerde onderwerpen bij elkaar zetten. Als voorbeeld, een kledingwinkel webshop zou categorieën kunnen hebben zoals ‘kleding’, ‘schoenen’ en ‘accessoires’. Dit maakt het voor de bezoeker eenvoudiger om te vinden wat hij zoekt.

4. Gebruik sub-menu’s

Als je veel informatie op je website hebt, kun je sub-menu’s gebruiken om het overzichtelijk te houden. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘over ons’ categorie hebben met sub-menu’s voor ‘ons team’, ‘onze missie’ en ‘onze geschiedenis’. In het geval van een kledingwinkel webshop kun je denken aan ‘tops’, ‘broeken’ en ‘jurken’ onder de categorie kleding. Het gebruik van sub-menu’s kan helpen om de belangrijkste informatie op de voorgrond te houden en minder belangrijke informatie te groeperen. 

5. Test je menustructuur

Het is belangrijk om te testen of jouw menustructuur duidelijk genoeg is voor de bezoekers. Vraag juist vrienden of collega’s om jouw website te bezoeken en te proberen om bepaalde informatie te vinden. Als ze moeite hebben om iets te vinden, dan kan dit een teken zijn dat je menustructuur aangepast moet worden.

Loop je toch nog vast in het vinden van een goede structuur dan kunnen we altijd even samen je website door spitten! 

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Ben je nieuwsgierig of wij een goede match zijn? Stel al je vragen vrijblijvend via het contactformulier, of plan direct een afspraak met mij in.

Vul het contactformulier in
Wat leuk dat je contact met mij wilt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug om antwoord te geven op al je vragen!