Je huisstijl

Het laten ontwerpen van een huisstijl kan een belangrijke stap zijn in het creëren van een professionele en herkenbare identiteit voor je bedrijf of organisatie. AOSTUDIO begrijpt dat een huisstijlontwerp meer is dan alleen een logo en een paar kleuren.

Wat is een Huisstijl?

Onder huisstijl verstaan we de visuele uitstraling van een bedrijf of organisatie, waarbij er een aantal basis waarden zijn, de belangrijkste 5: naam, kleuren, lettertypes, vormen en het logo. Deze vastgestelde waarden worden in elke visuele uitstraling van het bedrijf gebruikt om herkenning te creëeren en daarmee een indruk achter te laten op het netvlies van jouw klant of partner.

Kan ik zelf een huisstijl maken?
Een huisstijl bedenken kan best pittig zijn. Veel startende ondernemers hebben een tof concept en een gave naam bedacht en beginnen enthousiast aan het logo. Toch komen velen er dan snel achter dat een logo ontwerpen niet zo makkelijk is als het lijkt. Zonder vastgestelde kleuren, vormen en lettertypes kom je in een spinnenweb van inspiratie. Wat vind je mooi? Of wat vind je juist niet mooi! Wat betekend die kleur en wat straal je ermee uit? Heb jij ook nog moeite met het vaststellen van je huisstijl? Daar kunnen we samen uitkomen!

Huisstijl ontwerp door AOSTUDIO

Een van de eerste stappen in het ontwerpproces is het analyseren van je bedrijf of organisatie. Precies begrijpen hoe je bedrijf functioneert, wie je klanten zijn en waar je unieke waarde zit. Door deze informatie, kunnen we samen een huisstijl ontwerpen die aansluit bij jou en jouw bedrijf.

Naast het creëren van een visueel aantrekkelijk logo, richt ik mij ook op de ontwikkeling van een consistente beeldtaal en kleurgebruik. Dit betekent dat de kleuren, typografie en beeldstijl van je huisstijl consistent in al je bedrijfsuitingen terug te vinden zijn. Dit zorgt ervoor dat je huisstijl er professioneel en consistent uit ziet, verdeeld over al je social media platformen en drukwerk. 

Na het ontwerpproces, kun je ervoor kiezen om een stijlgids met richtlijnen voor het gebruik van je huisstijl toe te voegen. Dit is een document dat je helpt om ervoor te zorgen dat iedereen die namens je bedrijf werkt, de huisstijl op de juiste manier gebruikt. Hierdoor kan je huisstijl áltijd consistent blijven. 

huisstijl brainstorm tips

Toch nog niet helemaal zeker wat je precies wilt met je huisstijl? Hier wat tips voor een brainstormsessie omtrent een huisstijl, jouw smaak en jouw bedrijf. Neem een uurtje de tijd om de stappen te doorlopen en reflecteer terug op alle keuze’s die je gemaakt hebt.  Maak er bijvoorbeeld een leuke brainstorm sessie van met je team, of vraag vrienden en familie om je te helpen! 

Bedrijfsgevoel vaststellen

Wat wil jij als bedrijf uit stralen? Jong en fris? Of zakelijk en serieus? Val je ontzettend op en ben je aanwezig, of ben je juist heel sereen? Stap eens in de rol van klant of partner van jouw bedrijf. Hoe wil je dat zij dat ervaren? Schrijf 5 kernwaarden op.

Denk bijvoorbeeld aan: strak, elegant, vriendelijk, in-your-face, zakelijk, betrouwbaar, helder, klassiek, zelfverzekerd, steriel, fris, warmte, plezier, macht, liefde, creatief, energiek, gezellig, rust, kids, out-of-the-box etc.

Kleuren voelen

Kleuren doen onbewust veel met een persoon. Zo kan rood worden geassocieerd met kracht, maar kan ook als agressief worden ervaren. Bruin wordt vaak geassocieerd met warmte en een aardse sfeer, maar kan ook saai overkomen.

Het is belangrijk om de juiste kleuren te kiezen die passen bij de gewenste uitstraling en de 5 kernwaarden waar je bedrijf voor staat. 

Lettertypes

Lettertypes kunnen zowel elegant als hypermodern zijn. Er zijn verschillende soorten lettertypes, zoals serif, sans-serif, vetgedrukt en cursief. Sommige lettertypes zijn gedecoreerd met krullen en andere zijn strak en formeel.

Lettertypes geven een bepaalde associatie mee. Zo worden sierlijke lettertypes vaak geassocieerd met vrouwelijke bedrijven of producten, zoals beauty- of kapsalons. Strakke lettertypes geven vaak een zakelijke indruk, bijvoorbeeld voor IT-bedrijven of bouwbedrijven.

Overweeg wat de basis van je branche is en of je daarin wilt meegaan of juist op wilt vallen door iets anders te doen!

Logo, een woord- en/of beeldmerk?

Wat is dat dan? Bij een woordmerk gebruik je je naam als logo, wanneer jij een krachtige naam hebt, kan dit voldoende zijn om jou te onthouden. Een beeldmerk is een icoon of foto die je kan linken aan jouw bedrijf, bedrijfsnaam of werkzaamheden.

Denk bijvoorbeeld aan Apple, met de appel. Als je de appel ziet, weet je direct om welk merk het gaat. Uiteraard kun je deze ook combineren, zoals Domino’s dat doet. Browse eens rond naar logo’s welke je aanspreken en zoek er 5 uit, zoek er ook 5 uit, welke je niet mooi vind en noteer waarom.

Waarvoor kan je je huistijl inzetten?

Zo, jouw huisstijl is tot in de nopjes vastgesteld. Nu kunnen we creatief gaan worden! 

Digitale huisstijl uitingen

E

Jouw website, de thuisbasis van jouw huisstijl!

E

Social media, zoals facebook en instagram posts, maar ook de omslag op je profielen;

E

Presentaties, kom professioneel over met een strak PowerPoint template;

E

PDF’s, denk aan offertes en facturen of informatieverstrekking per mail;

E

E-mail handtekening, sluit je e-mails af met een op maat gemaakte handtekening;

Fysieke huisstijl uitingen

E

Visitekaartjes, al je gegevens compact;

E

Brochures, informatie verspreiden of producten aanbieden met gemak;

E

Briefpapier, voor je geprinte facturen of mededelingen;

E

Enveloppen, om je belangrijke brieven in te doen;

E

Bedrijfskleding, meteen herkenbaar op je werkplek.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Ben je nieuwsgierig of wij een goede match zijn? Stel al je vragen vrijblijvend via het contactformulier, of plan direct een afspraak met mij in.

Vul het contactformulier in
Wat leuk dat je contact met mij wilt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug om antwoord te geven op al je vragen!