Kleur & betekenis in design

7 nov, 2023 | Drukwerk, Merkidentiteit

Kleuren spelen een belangrijke rol in hoe mensen jouw bedrijf waarnemen. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen unieke associaties. Hierdoor kan het kiezen van de juiste kleur een belangrijke rol spelen in hoe mensen jouw merk zien en ervaren.

Kleurpalet voor jouw bedrijf

Bij het samenstellen van je kleurenpalet is het belangrijk om de betekenis van de gekozen kleuren zorgvuldig te overwegen, zodat je kiest voor kleuren die passen bij de boodschap en het beeld dat je wilt uitstralen. 

Rood wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met emotie, energie en opwinding. Dit maakt het een geschikte kleur voor merken die zich willen profileren als energiek en levendig, zoals sportmerken of fastfoodketens. Blauw daarentegen wordt vaak geassocieerd met betrouwbaarheid, kalmte en stabiliteit. Dit maakt het een geschikte kleur voor merken die zich willen profileren als betrouwbaar en professioneel, zoals banken of verzekeraars.

Kleuren kunnen ook symbolisch werken, zoals wit dat vaak wordt geassocieerd met reinheid en onschuld, of zwart dat vaak wordt geassocieerd met elegantie en luxe.

Betekenis van verschillende kleuren
In branding en grafisch vormgeving worden dus veel verschillende kleuren gebruikt met een achterliggend doel, zij worden namelijk vaak geassocieerd met specifieke betekenissen. Hieronder een lijst van enkele van de meest voorkomende kleuren en hun gebruikelijke betekenissen in branding en grafisch vormgeving:

 • Rood: emotie, energie, opwinding, actie, urgentie, kracht
 • Blauw: betrouwbaarheid, stabiliteit, kalmte, professionaliteit, intelligentie
 • Groen: groei, gezondheid, natuur, milieu, harmonie, genezing
 • Geel: vreugde, opgewektheid, creativiteit, optimistisch, geluk
 • Oranje: enthousiasme, vriendelijkheid, aantrekkelijkheid, warmte
 • Roze: vrolijk, kalmerend, zorgzaamheid, vrouwelijk
 • Paars: luxe, exclusiviteit, wijsheid, geheimzinnigheid, comfort
 • Bruin: veilig, betrouwbaar, warm, gezellig, landelijk
 • Zwart: elegantie, luxe, kracht, autoriteit, mysterie
 • Grijs: neutraliteit, rust, verfijning, onopvallendheid, tijdloos, strak
 • Wit: reinheid, onschuld, eenvoud, openheid, rust, helder

Het is belangrijk om te onthouden dat deze betekenissen kunnen variëren afhankelijk van de context en de doelgroep. Bovendien kunnen kleuren ook verschillende betekenissen hebben in verschillende branches.

Rood kan in de voedingsindustrie staan voor energie, maar in de gezondheidszorg voor gevaar of waarschuwing. Het is daarom aan te raden om rekening te houden met de betekenissen van kleuren, maar ook zeker met jouw branche, de context en doelgroep.

Ik heb meer informatie nodig!
Wil jij samen kijken naar jouw bedrijf, boodschap en de daarbij passende kleuren? Stuur mij een berichtje en we reizen samen door de regenboog.

Meer blogs

5 tips voor een goed visitekaartje!

Het visitekaartje is een krachtig hulpmiddel voor zakelijk succes. Het is niet zomaar een stukje karton met je contactgegevens; het is een verlengstuk van je merkidentiteit en een kans om een blijvende indruk achter te laten. In deze blogpost delen we vijf waardevolle tips om je visitekaartje effectief te gebruiken en ervoor te zorgen dat het de aandacht trekt die het verdient.

Visitekaartjes, de ins en outs

Ook in een tijd van ultrasnelle digitalisatie is een tastbaar visitekaartje nog steeds van belang. Deze worden niet alleen gewaardeerd door de vingervlugheid die het biedt voor het uitwisselen van contactgegevens, maar geven ook een professionele uitstraling. Hieronder leg ik een aantal redenen uit waarom een visitekaartje belangrijk is!

Wat is een merkidentiteit

Het laten ontwerpen van een merkidentiteit kan een belangrijke stap zijn in het creëren van een professionele en herkenbare identiteit voor je bedrijf of organisatie. AOSTUDIO begrijpt dat een merkidentiteit meer is dan alleen een logo.

Mijn diensten

merkidentiteit

Een eerste indruk maak je maar één keer.

contentdesign

Consistentie, zowel online als offline.

WordPress websites

Versterk jouw online aanwezigheid.