Kleurbepaling

Kleuren spelen een belangrijke rol in hoe mensen jouw bedrijf, huisstijl en logo waarnemen. Elke kleur heeft namelijk zijn eigen unieke associaties. Hierdoor kan het kiezen van de juiste kleur een belangrijke rol spelen in hoe mensen jouw merk zien en ervaren.

Kleuren meenemen in het design

Bij het ontwerpen van een huisstijl en logo, is het daarom belangrijk om de betekenis van de gekozen kleuren zorgvuldig te overwegen en te kiezen voor kleuren die passen bij de boodschap en het beeld dat je wilt uitstralen. Het doel is om de perfecte balans te vinden tussen de gekozen kleur en de boodschap die je wil uitstralen. Een goed ontworpen logo en huisstijl kan helpen bij het aantrekken van nieuwe klanten en het versterken van de relatie met bestaande klanten.

Rood wordt bijvoorbeeld vaak geassocieerd met emotie, energie en opwinding. Dit maakt het een geschikte kleur voor merken die zich willen profileren als energiek en levendig, zoals sportmerken of fastfoodketens. Blauw daarentegen wordt vaak geassocieerd met betrouwbaarheid, kalmte en stabiliteit. Dit maakt het een geschikte kleur voor merken die zich willen profileren als betrouwbaar en professioneel, zoals banken of verzekeraars.

Kleuren kunnen ook symbolisch werken, zoals wit dat vaak wordt geassocieerd met reinheid en onschuld, of zwart dat vaak wordt geassocieerd met elegantie en luxe.

tekst gaat verder onder de foto

Wat betekenen kleuren dan?
In branding en grafisch vormgeving worden dus veel verschillende kleuren gebruikt met een achterliggend doel, zij worden namelijk vaak geassocieerd met specifieke betekenissen. Hieronder een lijst van enkele van de meest voorkomende kleuren en hun gebruikelijke betekenissen in branding en grafisch vormgeving:

E

Rood: emotie, energie, opwinding, actie, urgentie, kracht

E

Blauw: betrouwbaarheid, stabiliteit, kalmte, professionaliteit, intelligentie

E

Groen: groei, gezondheid, natuur, milieu, harmonie, genezing

E

Geel: vreugde, opgewektheid, creativiteit, optimistisch, geluk

E

Oranje: enthousiasme, vriendelijkheid, aantrekkelijkheid, warmte

E

Roze: vrolijk, kalmerend, zorgzaamheid, vrouwelijk

E

Paars: luxe, exclusiviteit, wijsheid, geheimzinnigheid, comfort

E

Bruin: veilig, betrouwbaar, warm, gezellig, landelijk

E

Zwart: elegantie, luxe, kracht, autoriteit, mysterie

E

Grijs: neutraliteit, rust, verfijning, onopvallendheid, tijdloos, strak

E

Wit: reinheid, onschuld, eenvoud, openheid, rust, helder

Het is belangrijk om te onthouden dat deze betekenissen kunnen variëren afhankelijk van de context en de doelgroep. Bovendien kunnen kleuren ook verschillende betekenissen hebben in verschillende branches. Bijvoorbeeld rood kan in de voedingsindustrie staan voor energie, maar in de gezondheidszorg kan het staan voor gevaar of waarschuwing. Het is daarom aan te raden om rekening te houden met de betekenissen van kleuren, maar ook zeker met jouw branche, de context en doelgroep.

ENTHOUSIAST GEWORDEN?

Ben je nieuwsgierig of wij een goede match zijn? Stel al je vragen vrijblijvend via het contactformulier, of plan direct een afspraak met mij in.

Vul het contactformulier in
Wat leuk dat je contact met mij wilt. Ik kom zo snel mogelijk bij je terug om antwoord te geven op al je vragen!